Case Study: Conversion of Townhouse to Five Flats

Location: Boston Road, Hanwell Bell Tower Conservation Area

Beta Scope: Planning Application and Building Control Structural Calculations and Drawings

Beta were engaged to prepare the architecutral design, the planning drawings, the heritage statement and negotiate with Ealing Council Planning Department.

The project had many challenges and Beta worked with the Client and the Council to address the following challenges:

1. Planning restrictions in the conservation area.

2. Accessing the five flats using front access in the high street and rear access using an alleyway.

3. Lack of parking facilities.

4. Providing flats with privacy and nice outlook while complying with London Housing Design Guide requirements regarding room and flats sizes within the limitations of the existing townhouse.

Beta design team worked with the Client to address the above challenges. Below is a summary of the main solutions adopted by Beta to respond to the brief within the project challenges.

1. Maximum use of the available land was achieved. To ensure no encroaching on the neighbours privacy, the use of the neighbours windows was studied carefully. The proposed design achieved maximum extension into the garden without any deviation from the overlooking requirements.

2. Designing the street level front access to offer maximum daylight to the ground floor using glazing. Designing the rear access to offer private access to a ground floor rear flat.

3. Use of rear garden for cycle storage and for communal bin storage. 

4. Designing two flats to have two bedrooms with ensuite facilities and three flats to be one bedroom flats, offering the client a mix of flat sizes to suit various market requirements.

The solution proposed by Beta design team was approved by Ealing Planning Department in Sep 2018 following two months of negotiations with the Planners.

Beta were also appointed to prepare the Building Control package including the structural design drawings and calculations.